top of page

Δρ. Σερέτης Κωνσταντίνος, MD, MSc, EBOPRAS

Επίκουρος Καθηγητής

Αισθητική και Επανορθωτική

Πλαστική Χειρουργική​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Αισθητική Χειρουργική / Μαστός

Αυξητική

 

Μειωτική

"Αν ο Θεός δεν είχε πλάσει τα στήθη των γυναικών, δεν ξέρω αν θα είχα γίνει ζωγράφος."

Pierre-Auguste Renoir, 1841-1919

Ανόρθωση

 

Ασυμμετρία

 

Γυναικομαστία

 

Εισολκή θηλών

 

πλαστικη στηθους θεσσαλονικη ενθέματα μαστου

Αυξητική μαστού

 

 Η αυξητική μαστού αποτελεί δημοφιλή επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής, καθώς επιτυγχάνει αύξηση του μεγέθους και βελτίωση του σχήματος και της συμμετρίας των μαστών. Απώτερος στόχος η διατήρηση της φυσικότητας του μαστού, που επιτυγχάνεται με την κατάλληλη προεγχειρητική ανάλυση και σχεδιασμό της επέμβασης.

 

 Η αυξητική μαστοπλαστική με τη χρήση ενθεμάτων πραγματοποιείται, συνήθως, σε γυναίκες με μικρό στήθος ή απώλεια του όγκου του μετά από εγκυμοσύνη, με την πάροδο της ηλικίας ή σημαντική απώλεια βάρους. Επίσης, τα ενθέματα μαστού χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αποκατάστασης του μαστού, μετά από μαστεκτομή.

 

 Τα ενθέματα μαστού που επιλέγουμε αποτελούνται από ειδική γέλη σιλικόνης (cohesive gel), με σχήμα ανατομικό ή στρόγγυλο, και τα τοποθετούμε κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ με την πιο σύγχρονη μέθοδο (Dual Plane). Η επιλογή της τομής έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία, ώστε η ουλή να είναι κατά το δυνατόν μη ορατή και κατά κανόνα βρίσκεται στο κάτω μέρος του μαστού (υπομάστια αύλακα). Η ακριβής θέση της τομής καθορίζεται με συγκεκριμένο μοντέλο, από τα ανατομικά χαρακτηριστικά του μαστού, το μέγεθος και τις διαστάσεις του ενθέματος. Εναλλακτικά, η τομή μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από τη θηλαία άλω ή στη μασχάλη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.  

 

 Η επέμβαση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους. Η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη και η ασθενής ανταποκρίνεται ικανοποιητικά με τη λήψη αναλγητικών. Συνιστάται η χρήση ειδικού στηθόδεσμου αθλητικού τύπου για 4-6 εβδομάδες και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Μειωτική μαστού

 

 Η μειωτική μαστού επιτυγχάνει τη μείωση του μεγέθους του μαστού, με την ταυτόχρονη ανόρθωσή του. Οι μεγάλοι, πτωτικοί μαστοί εκτός από αισθητικό πρόβλημα, προκαλούν μια σειρά συμπτωμάτων όπως πόνο στον αυχένα, ώμους, πλάτη και στο σημείο πίεσης του στηθόδεσμου, δερματίτιδα κάτω από το στήθος και δυσκολίες στην καθημερινότητα (ένδυση, άσκηση, χόμπι, ερωτική ζωή). Για την απαλλαγή από τα προβλήματα αυτά αλλά και για να αποκτήσετε το στήθος που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα σας η μειωτική μαστοπλαστική αποτελεί την ιδανική λύση. Η περίσσεια λίπους, μαζικού αδένα και δέρματος αφαιρείται, ο μαστός σμιλεύεται και η θηλή τοποθετείται σε υψηλότερη θέση, σε αντιστοιχία με τον ανορθωμένο πλέον μαστό, δημιουργώντας ένα πιο μικρό, σφριγηλό, νεανικό και ελκυστικό μαστό.

 

 Πληθώρα τεχνικών επιτρέπουν την επιλογή της κατάλληλης, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του μαστού και τις απαιτήσεις σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ουλή έχει σχήμα ανάστροφου "Τ", εκτεινόμενη γύρω και κάτω από τη θηλή, όπως και στην υπομάστια αύλακα. Άλλοτε, η έκταση της υπομάστιας ουλής περιορίζεται ή αποφεύγεται τελείως (τεχνική Lejour, τροποποιημένη κατά Hall-Findlay ή «κάθετης ουλής»). Ανεξαρτήτως της τεχνικής που επιλέγεται, λεπτές, διακριτικές ουλές αποτελούν τον κανόνα.

 

 Η μειωτική μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στήθους. Η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη και η ασθενής ανταποκρίνεται ικανοποιητικά με τη λήψη αναλγητικών. Συνιστάται η χρήση ειδικού στηθόδεσμου αθλητικού τύπου για 4-8 εβδομάδες και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

ανόρθωση μαστού αισθητική χειρουργική ένθεμα

Ανόρθωση Μαστού – Μαστοπηξία

 

 Η ανόρθωση του χαλαρωμένου και πτωτικού μαστού, που διατηρεί ικανοποιητικό όγκο, ονομάζεται μαστοπηξία. Με την πάροδο της ηλικίας, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, ο μαζικός αδένας εκφυλίζεται και η βαρύτητα προκαλεί σταδιακή πτώση των μαστών. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται και σε νεαρότερες ηλικίες, μετά από την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Σκοπός της επέμβασης είναι η βελτίωση του σχήματος, του όγκου και της θέσης του μαστού και η τοποθέτηση της θηλής σε αντίστοιχη υψηλότερη θέση. Στην περίπτωση που ο όγκος του μαστού κρίνεται ανεπαρκής για ένα ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα, η ανόρθωση του μαστού συνδυάζεται με την ταυτόχρονη τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης.

 

 Η ανόρθωση του μαστού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη και η ασθενής ανταποκρίνεται ικανοποιητικά με τη λήψη αναλγητικών. Συνιστάται η χρήση ειδικού στηθόδεσμου αθλητικού τύπου για 4-6 εβδομάδες και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Ασυμμετρία Μαστών

 

 Η ασυμμετρία των μαστών αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για μικρές, μη εύκολα αντιληπτές διαφορές στο σχήμα, το μέγεθος, τη θέση του μαστού ή των θηλών, που δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ασυμμετρία είναι εμφανής, δύσκολο να καλυφθεί ακόμη και με τα ρούχα.

 

 Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής θα καθοριστεί τόσο από το βαθμό και τα ανατομικά χαρακτηριστικά της ασυμμετρίας, όσο και τις επιθυμίες της ασθενούς.

 

  Συνοπτικά, οι τεχνικές της αυξητικής, της μειωτικής μαστοπλαστικής ή συνδυασμός τους μπορούν να εφαρμοστούν για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. 

γυναικομαστια θεσσαλονικη αισθητικη χειρουργικη

Γυναικομαστία

 

 Γυναικομαστία ονομάζεται η υπερβολική ανάπτυξη του ανδρικού μαστού, που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει με γυναικείο. Η ανάπτυξη του μαστού μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη του μαζικού αδένα, στην αυξημένη συσσώρευση λιπώδους ιστού ή σε συνδυασμό των δύο παραγόντων. Πρόκειται για κατάσταση που εντοπίζεται στον ένα ή και τους δύο μαστούς και αφορά μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού. 

 

 Πλήθος παραγόντων μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη γυναικομαστία, όπως η παχυσαρκία, η χρήση φαρμάκων (αναβολικά στεροειδή, οιστρογόνα, αντιυπερτασικά κ.α.), αλκοόλ, μαριχουάνα, παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, όρχεων, ενδοκρινολογικά νοσήματα, διαταραχές των επινεφριδίων, του ήπατος κα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναικομαστία είναι αγνώστου αιτιολογίας.

 

 Η διόρθωση της γυναικομαστίας, σε άνδρες που είναι υγιείς και συναισθηματικά σταθεροί, απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Για τη μείωση του όγκου του μαστού χρησιμοποιούνται τεχνικές λιποαναρρόφησης, χειρουργική εκτομή του αδένα ή συνδυασμός των δύο τεχνικών. Σπανιότερα, απαιτείται και εκτομή περίσσειας δέρματος πέριξ του μαστού. 

 

  Η επέμβαση γίνεται, κατά κανόνα, με γενική αναισθησία. Η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη και ο ασθενής ανταποκρίνεται ικανοποιητικά με τη λήψη αναλγητικών. Συνιστάται η χρήση ειδικού πιεστικού ενδύματος (μπλουζάκι) για 4-6 εβδομάδες και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 

 ​Ένα καλύτερα σχηματισμένο στήθος που δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση στον άνδρα είναι το επιθυμητό και σύνηθες τελικό αποτέλεσμα. Η καλή ποιότητα και ελαστικότητα του δέρματος συμβάλλει στο τελικό αποτέλεσμα. Οι ουλές είναι πολύ μικρές, μη διακριτές συνήθως δια γυμνού οφθαλμού. 

 

  

Εισολκή θηλών

 

 Η εισολκή, δηλαδή η προς τα έσω προβολή των θηλών, αποτελεί συγγενή ανωμαλία, που συνήθως αναγνωρίζεται από νεαρή ηλικία και αντιμετωπίζεται χειρουργικά μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του στήθους. Σε μερικές περιπτώσεις η δυνατότητα θηλασμού καθίσταται αδύνατη.

 

 Η διόρθωση γίνεται ανώδυνα, υπό τοπική αναισθησία και η ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι της.

bottom of page