top of page

Δρ. Σερέτης Κωνσταντίνος, MD, MSc, EBOPRAS

Επίκουρος Καθηγητής

Αισθητική και Επανορθωτική

Πλαστική Χειρουργική​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Βλάβες του δέρματος

Ουλές και Διόρθωση

Επανορθωτική Χειρουργική

"Η Eπανορθωτική χειρουργική είναι η προσπάθεια επιστροφής στο φυσιολογικό ενώ η Αισθητική χειρουργική είναι η προσπάθεια υπέρβασης του φυσιολογικού.

'Ενας Πλαστικός Χειρουργός οφείλει να είναι επιδέξιος και στα δύο είδη."

Harold Gillies 1882-1960, Ralph Millard 1919-2011

Έγκαυμα

Βλάβες του δέρματος

 

 Οι βλάβες του δέρματος και η χειρουργική τους αντιμετώπιση αποτελούν ευρύ πεδίο της αισθητικής και επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής. Οι βλάβες του δέρματος διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.

 

 Οι συχνότερες καλοήθεις βλάβες του δέρματος και υποδορίου ιστού είναι οι σπίλοι (ελιές), οι κύστεις, τα λιπώματα, τα γάγγλια, οι εφηλίδες, τα θηλώματα, οι υπερκερατώσεις, τα ινώματα, τα αιμαγγειώματα κ.α. 

 

 Οι κακοήθεις βλάβες του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (ο συχνότερος καρκίνος που προσβάλλει τον άνθρωπο), το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και τέλος το μελάνωμα (από τους πιο επιθετικούς καρκίνους που προσβάλλουν τον άνθρωπο). 

 

 Η ποιότητα του δέρματος, η κληρονομικότητα, η έκθεση στον ήλιο, ο τρόπος ζωής και σειρά χημικών ουσιών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή ευθύνονται μεταξύ άλλων για τις κακοήθεις βλάβες του δέρματος.

 

 Αν και η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων φέρουν στο δέρμα τους βλάβες καλοήθους μορφής, η επαγρύπνηση είναι βασικό στοιχείο όχι μόνο της πρόληψης αλλά και της θεραπείας των κακοήθων βλαβών. Συστήνεται προσεκτικός και λεπτομερής τακτικός έλεγχος του δέρματος για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των βλαβών του. Οι καλοήθεις χρήζουν μόνο παρακολούθησης, εκτός κι αν προκαλούν αισθητικά προβλήματα, οπότε μπορούν να αφαιρεθούν με ποικιλία χειρουργικών ή μη τεχνικών, ανάλογα με τη φύση και την περιοχή εντόπισης της βλάβης. Στην περίπτωση διάγνωσης κακοήθους όγκου, η ριζική χειρουργική του αφαίρεση είναι αναγκαία.

 Η ιστολογική εξέταση (βιοψία) κάθε βλάβης που αφαιρείται κρίνεται απαραίτητη. 

Άλλες δυνατότητες

καρκίνος δέρματος μορφωμα προσωπου πλαστική δέρμα λίπωμα χειρουργική αφαίρεση
ουλές πλαστική αφαίρεση ουλών LASER διατατήρας

Ουλές και Διόρθωση 

 

 Η ουλή αποτελεί το τελικό φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας επούλωσης του σώματος συνέπεια τραυματισμού του (τραύμα, χειρουργική επέμβαση, έγκαυμα, ακμή κλπ). Η ουλή δημιουργείται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και παραμένει για πάντα, παρά τη σταδιακή βελτίωσή της με το πέρασμα του χρόνου.

 

 Η πλαστική χειρουργική, με τη χρήση διάφορων χειρουργικών ή μη μεθόδων, προσφέρει τη δυνατότητα θεαματικής βελτίωσης μιας ουλής:

  •  Η χρήση των LASER μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υφής και του χρώματος μιας ουλής, ώστε να μειωθούν τα έντονα, δύσμορφα σημάδια που προκαλούνται από τις ουλές. Στην περίπτωση όμως που οι ουλές είναι βαθύτερες, εκτεταμένες ή ρικνωτικές και οδηγούν σε σοβαρά αισθητικά ή / και λειτουργικά προβλήματα απαιτείται η χειρουργική τους αντιμετώπιση με τις τεχνικές της Πλαστικής Χειρουργικής. 

  •  Η αφαίρεση της ουλής και η κατάλληλη τοποθέτηση της νέας ουλής με τοπική πλαστική αποτελεί μία από τις συχνότερες χειρουργικές τεχνικές διόρθωσης μιας ουλής, συνήθως υπό τοπική αναισθησία.

  •  Η διάταση των ιστών αποτελεί μία σχετικά νέα τεχνική, που ενδείκνυται στην περίπτωση εκτεταμένων ουλών, όπως είναι οι μετεγκαυματικές. Οι διατατήρες ιστών είναι ειδικά «μπαλόνια» σιλικόνης που τοποθετούνται χειρουργικά κάτω από το δέρμα της περιοχής που γειτονεύει με τις ουλές. Σταδιακά, γεμίζουν με φυσιολογικό ορό και καθώς φουσκώνουν, προκαλούν διάταση (ξεχείλωμα) του υπερκείμενου δέρματος. Μόλις επιτευχθεί ικανοποιητική διάταση, ακολουθεί μία δεύτερη χειρουργική επέμβαση, οπότε αφαιρούνται οι διατατήρες και η περίσσεια του διατεταμένου δέρματος χρησιμοποιείται για να καλυφθεί η  περιοχή από όπου θα αφαιρεθεί η μεγάλη και δύσμορφη ουλή.

  •  Τα δερματικά μοσχεύματα, οι κρημνοί και τα συνθετικά υποκατάστατα του δέρματος, προσφέρουν σημαντικές λύσεις σε συγκεκριμένες δύσκολες περιπτώσεις (π.χ. αποκατάσταση ρικνωτικών μετεγκευματικών ουλών).    

έγκαυμα πλαστική χειρουργική αποκατασταση ουλων ρικνωτικη

Έγκαυμα

 

 Το έγκαυμα αποτελεί κάκωση του δέρματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συμπτώματα και θεραπεία. Διακρίνεται, με βάση το βάθος της βλάβης του δέρματος σε 3 στάδια /βαθμούς:

 

- Πρώτου, επιφανειακό, όπως το ηλιακό έγκαυμα.

- Δευτέρου, μερικού πάχους, όπως το θερμικό έγκαυμα από καυτό νερό, λάδι κτλ.

- Τρίτου, ολικού πάχους, όπως μετά από αυτοπυρπόληση, ηλεκτρικό κα.

 

 Η έκταση, το πάχος και η αιτιολογία του εγκαύματος, σε συνδυασμό με την ηλικία, φύλο και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενούς καθορίζουν τη βαρύτητα της κάκωσης. 

   

 Κρίσιμη είναι η αρχική αντιμετώπιση του εγκαύματος, που αρχίζει από το χώρο του ατυχήματος. Συστήνεται η άμεση απομάκρυνση του ασθενούς από το χώρο και το αίτιο και η πλύση της εγκαυματικής επιφάνειας με άφθονο νερό της βρύσης για τουλάχιστον 10 λεπτά, ελαφρά επίδεση της περιοχής με καθαρό υλικό και η άμεση αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας για την εκτίμηση της κατάστασης και την περαιτέρω αντιμετώπιση.

 

 Ο Πλαστικός χειρουργός είναι ο κατ'εξοχήν ειδικός του εγκαύματος, ο οποίος εκτιμά τη βαρύτητά του και καθορίζει το θεραπευτικό πλάνο, δηλαδή τη συντηρητική ή χειρουργική τους αντιμετώπιση, ενώ τα μεγάλης βαρύτητας εγκαύματα νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες εγκαυμάτων.

 

 Το έγκαυμα συχνά δημιουργεί δύσμορφες ή/και ρικνωτικές ουλές, με λειτουργικές και αισθητικές συνέπειες για τον ασθενή. Η αποκατάστασή τους αποτελεί επίσης αντικείμενο του Πλαστικού Χειρουργού.   

'Αλλες δυνατότητες

 

 Η Πλαστική Χειρουργική προσφέρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, απλό ή σύνθετο, του δέρματος αλλά και των υποκείμενων ιστών.

 Η χρήση δερματικών κρημνών, μοσχευμάτων, τεχνητών υποκαταστάτων δέρματος, ενθεμάτων, διατατήρων ιστών κα εφαρμόζονται, ανάλογα με την περίπτωση για την κάλυψη κάθε ελλείμματος, όπως μετά από:

 

  • Τραύμα

  • Κατακλίσεις

  • Καρκίνο

  • Συγγενείς ανωμαλίες (απλασία, υποπλασία, ασυμμετρίες κα)

  • Παράλυση του προσωπικού νεύρου

  • Δυσμορφίες του προσώπου και του σώματος

bottom of page